Kastration af hanhunden

Har du en hanhund, kender du garanteret alt til, hvordan de kan være fulde af energi. Han vil snuse til alle tæver, ”har tabt ørerne”, vil humpe andre hunde, sin bamse eller lign. Det kan også være, han har tendens til at stikke af eller blive urolig, når han kan lugte løbske tæver osv.

I dette indlæg vil du blive klogere på for og imod kastration af hanhunden.

Hanhundeadfærd

Ejere til hanhunde med en eller flere af ovenstående udfordringer har måske læst eller hørt fra nogen at kastration kan afhjælpe problemet, og du vil få en langt roligere hund.

Dog vil en kastration ikke nødvendigvis være den rigtige løsning, fordi vores hanhund har en opførsel, som vi ikke bryder os om. Kastration af hanhund har som udgangspunkt kun en positiv virkning, hvis adfærden skyldes kønshormoner.
Typisk hanhundeadfærd grundet kønshormoner kan være aggression mod andre hanhunde, parringsadfærd over for genstande, andre hunde eller mennesker, samt stor frustration grundet løbske tæver.
Ved disse situationer kan det mindske eller helt fjerne adfærden.

Men har du en hanhund som er meget energifyldt, ulydig, har udpræget jagtinstinkt mm. Så vil en kastration ikke være løsningen, da det mere handler om, hvordan hunden bliver stimuleret og trænet med. Her skal sættes ind med god aktivering til både krop og hovedet. En hund som ikke bliver stimuleret optimalt, kan netop have ophobning af energi, ”tabe ørerne” og generelt virke som en stor mundfuld. Især når hunden kommer i teenagealderen.

Hanhundens energi niveau og hanhundeadfærd vil generelt være forhøjet under kønsmodningen. Når hunden har overstået sin teenageperiode, ses det ofte at hanhunden generelt falder mere til ro, og vil være nemmere for ejeren at have med at gøre. Derfor anbefales det at vente med kastration til at din hanhund er fuldt udviklet – både fysisk og mentalt. Herefter ved du nemlig, hvordan din hunds adfærd reelt er.

Ulemper ved kastration af hund

Der kan være ulemper forbundet ved at få sin hund kastreret. En af de største udfordringer efter kastration er, at hunden vil have større tendens til at blive overvægtig. Stofskiftet vil nemlig ændre sig, og medføre at hunden vil have langt lettere ved at tage på. Det er derfor vigtigt, at ejeren sørger for at give den rette mængde mad, og spare på de fede snacks.
En anden ulempe er, at pelsen kan ændre sig en del til den dårlige side, hos nogle hunde. Pelsen risikerer at blive mindre skinnende, der kan komme mere underuld i forhold til dækhårene, og i det hele taget kan pelsen se mere trist og pjusket ud.

Desuden bør usikre og nervøse hunde absolut ikke blive kastreret, da der ved kastration vil blive fjernet en stor del af testosteron produktionen. Sker dette hos en usikker hund vil den blot blive endnu mere usikker, og måske endda angst.

Kemisk kastration

Er du i tvivl om en operationel kastration er det rigtige for din hund, er det muligt at få ham kemisk kastreret. En kemisk kastration foregår ved at et lille implantat stikkes ind under huden, og kan vælges med en virkning på enten 6 eller 12 mdr.  Dette har samme effekt, som hvis din hund blev kastreret kirurgisk. Du har derfor muligheden for at se, om det har en positiv virkning på din hund.

 

Kontakt altid din dyrlæge, hvis du overvejer kastration af din hanhund. Nogle gange kan det være svært at skelne, om adfærden skyldes kønshormoner eller blot en energifyldt teenager.

Felt
(+45) 98 25 40 51
mail@vodskovdyreklinik.dk