Når du som ejer har anskaffet dig en hund, er der mange ting, som skal sørges for, bl.a. vaccinationer. Det kan dog være lidt af en jungle at finde ud af, hvilke vacciner som er nødvendige, og hvor ofte de bør vaccineres. Vi giver dig her et overblik over de nyeste retningslinjer formuleret af den verdensomspændende dyrlæge organisation WSAVA, samt hvad vaccinerne beskytter imod.
Hvad vaccinerer vi i mod?
Vaccinationerne inddeles i to grupper, kernevacciner og ikke-kernevacciner. Kernevaccinen dækker mod de gængse sygdomme, og derfor bør din hund altid være dækket mod disse.
Ikke-kernevaccinen er en tillægsvaccine, som vurderes om er nødvendig ud fra livsstil og smitterisiko i nærmiljøet.
Kernevaccinen beskytter mod
- Hundesyge
- Parvo virus
- Smitsom leverbetændelse
Ikke-kernevacciner
- Leptospirose
- Parainfluenza (kennelhostevira)
- Bordetella bronchiseptica (kennelhostebakterie)
- Borreliose
- Herpes
- Rabies
Vaccination af hvalpen
I dag anbefales det at hvalpen får tre vacciner, nemlig ved 8, 12 og 16 uger. De fleste hvalpe har fået deres 8 ugers vaccine, når de kommer ud i deres nye hjem. Det er nødvendigt at revaccinere ved 12 og 16 ugers alderen, da maternelle antistoffer (antistoffer hos tæven), kan influere på vaccinens virkning indtil 16 ugers alderen. Vaccinen vil derfor ikke have den optimale virkning, men hvalpen er dækket ind fra morens vaccine.
Dog vides det ikke, hvor længe hvalpen er dækket ind fra tævens vaccine, medmindre der laves en såkaldt titertest. Med en titertest måles niveauet af antistoffer i hvalpens blod, og herudfra vurdere om det er nødvendigt at vaccinere hvalpen ved hhv. 8 og 12 uger. Dog er det en omstændig og kostelig test at lave, hvorfor langt de fleste avlere og hundeejere blot lader deres hvalp vaccinere alle tre gange.
Vaccination af den voksne hund
Efter de tre hvalpevacciner skal hvalpen først revaccineres et år efter sidste vaccination. Herefter bør hunden vaccineres med kernevaccinen hvert tredje år.
Foruden at vaccinere med kernevaccinen, vælger mange hundeejere også at få deres hund vaccineret med ikke-kernevaccinerne mod leptospirose og kennelhoste, da disse er meget smitsomme.
Leptospirose bæres af rotter og andre gnavere, og bakterierne kan ligge i miljøet, hvor det smittede dyr har været. Hunden behøver altså ikke komme i nærkontakt med et smittet dyr for at få sygdommen.
Går du derfor tit i skove og ved vådområder, samt i tæt bymiljø, kan det være en fordel at få din hund vaccineret mod denne sygdom.
Kennelhoste er en fordel at vaccinere imod, hvis din hund ofte møder andre hunde i enten hundeskove, pensionater, legeaftaler mm.
Ikke-kernevacciner skal boostes 1 gang årligt, for at bibeholde en tilstrækkelig beskyttelse mod sygdomme.
Vaccination af den drægtige tæve
Har du planer om at din tæve skal have hvalpe, er det vigtigt at hun har fået alle de anbefalede kernevacciner inden parringen. På den måde sikres det at hvalpene er beskyttet mod sygdommene de første uger af deres liv.
Foruden kernevaccinen, bør tæven vaccineres mod herpes. Første vaccine gives tidligst fra start løbetid til senest 10 dage efter parringen. Derefter gives en booster vaccine 1-2 uger før forventet fødsel.
Er du i tvivl om din hunds vaccinations program, bør du altid kontakte din dyrlæge for råd og vejledning.